Top blocs de receptes

diumenge, 29 de desembre de 2013

ARBRE DE NADAL DE PASTA DE FULL I XOCOLATA



Ho reconec, sóc molt tossuda. Quan se'm posa una "ceba" al cap.....he de fer-ho. És el que em va passar amb aquest arbre de Nadal de pasta de full. 
El vaig veure publicat a la pàgina de facebook de VELOCIDAD CUCHARA un dimarts; al dia següent vaig veure tot el procés al bloc http://www.velocidadcuchara.com/2013/12/arbol-de-navidad-de-nocilla/id=21317 i el dijous a la nit la vaig preparar-lo per l'esmorzar de Nadal de l'escola. En un principi el volia fer durant les vacances però no em vaig poder esperar. 
El resultat és fantàstic. És un arbre molt bonic i deliciós!!! 
Sembla difícil de fer però no ho és! Només cal que seguiu el pas a pas fotogràfic (tot i que les fotos d'aquesta entrada no són gaire bones...ho sento...) i ja veureu.... us agafaran ganes de fer-lo!! Encara ens queden dies de Nadal i si teniu petits a casa, els fareu ben contents. Un berenar ben nadalenc! 

Aprofito des d'aquest espai virtual per desitjar-vos un bon final d'any i una bona entrada de 2014. Que en el nou any que s'apropa es facin realitat els nostres somnis i  assolim els nostres reptes! 

INGREDIENTS: 

  • Dues làmines de pasta de full
  • Nocilla, Nutella o qualsevol altra xocolata. 
  • 1 ou (per pintar) 
  • Decoració al vostre gust (boletes de colors, sucre daurat, .....) 
Marquem l'espai que ens ocuparà l'arbre amb la xocolata (aproximadament)

Col·loquem la segona làmina de pasta de full i marquem amb un ganivet la forma de l'arbre. La massa sobrant la reservem per fer la decoració i reforçar el tronc. 

Tallem les branques
Anem girant les branques en forma de tirabuixó. Podem fer una estrella, fer boletes, decorar la soca de l'arbre....
Ho pintem amb ou batut i ho decorem (opcional). Jo he posat sucre daurat. 
Uns 15 minuts de forn a 200º i ho tindrem enllestit!
Ho deixem refredar damunt una reixeta
El presentem ben bonic!



dissabte, 21 de desembre de 2013

CREMA DE PORROS AMB BACALLÀ I PERA

Aquesta crema és la que vaig preparar per al Taller de Cuina dels Amics i amigues de la Cuina de Móra d'Ebre del mes de novembre i pel taller de cuina de l'Associació d'Exalumnes de l'Escola .......de St. Carles de la Ràpita. La idea la vaig agafar del bloc especialitzat en receptes de bacallà, RECEPTES DE BACALLÀ (http://receptesdebacalla.blogspot.com.es/).

És una crema festiva, molt suau i.....sorprenent. I, com no, molt fàcil de fer. No té cap complicació!!!!

Anem a veure com es fa!!!

INGREDIENTS:

  • 2 porros grans 
  • 3 patates grosses 
  • 200 grs de bacallà 
  • 2 peres grans 
  • 150 ml de nata líquida per cuinar
  • Aigua
  • Oli d'oliva
  • Sal i pebre 
COM LA FEM? 


1. Sofregir el porro 
2. Quan el porro està una mica daurat, afegir les patates tallades a trossos. Continuar sofregint una mica, vigilant que no es cremi el porro. 
3. Afegir aigua fins cobrir-ho tot. Ho fem coure uns 20 minuts. 

4. Afegim el bacallà i la pera. Ho fem coure uns 10-15 minuts més (segons com estigui la patata i la pera; depenent de la classe que siguin costarà més o menys estona coure-ho).

5. Apaguem el foc i ho triturem amb la batedora. Empolvorem amb pebre mòlt. Afegim la nata i li fem fer un bull remenant molt sovint. Ja la tenim enllestida!






dimarts, 17 de desembre de 2013

TORTELL DE REIS: A LA TERCERA VA LA VENÇUDA


L'any passat va ser la primera vegada que vaig aconseguir fer un tortell!!!
El primer any de casats (i ja fa 17 anys!!!) vaig fer-ne un, però em sortir una pedra. El vaig tenir molt temps al forn i.....ni el vam poder tastar. No vaig tornar a preparar-ne un fins la vespra de Reis d'aquest mateix any. 
Però no us penseu que el segon intent va ser el bo.....no!!!! Va ser un altre fracàs.....Volia fer un tortell de Reis amb massa mare. Ja tenia la Thermomix i jo, tota valenta, ja em pensava que ho tenia tot per aconseguir un bon tortell. Vaig preparar la massa i......la massa no es va moure. Quieta!!! Van passar les hores i res, no va augmentar. Però no em vaig fer enrere! Em va sortir la tossuderia aragonesa que porto a les venes i....a insistir. Ràpid i corrent em vaig posar a buscar per la xarxa una recepta ràpida i exitosa de tortell. Ara sí!!! A la tercera va anar la vençuda. 

La recepta va ser del blog COCINA CON XENA

Va quedar molt bo. La prova va ser que va desaparèixer de la taula!!! No va quedar ni un trosset per poder esmorzar al dia següent......
A diferència de la recepta original, només vaig utilitzar pell de taronja; en compte de decorar-lo amb ametlla laminada, ho vaig fer amb ametlla crocanti (no ens agrada la fruita confitada....); el vaig farcir amb crema pastissera. 

INGREDIENTS (ens sortirà un tortell molt gran):
  • 230 grs de sucre
  • 240 grs de llet
  • 3 ous
  • 100g d'oli de gira-sol
  • 70 g de llevat fresc 
  • 800 grs de farina de força
  • Pell de taronja sense part blanca
  • 50 grs d'aigua d'azahar (jo no tenia; vaig bullir aigua amb pell de taronja)
  • Per guarnir el tortell: 1 got de sucre, aigua, ametlla crocanti, ou per pinzellar
  • Per farcir: crema pastissera (recepta del llibre Imprescindible). És el primer que hem de preparar. Quan tinguem la crema feta, la reservem i la deixem refredar. 

ELABORACIÓ:
  1. Pulveritzem el sucre. 20 segons, velocitat 10. Afegim la pell de la taronja, 15 segons, velocitat 10. 
  2. Incorporem la llet. 4 minuts, 37º, velocitat 1.
  3. Afegim el llevat desfet, els ous, l'oli, l'aigua de taronja i la meitat de la farina. 15 segons, velocitat 6. 
  4. Incorporem l'altra meitat de la farina. 3 minuts, velocitat espiga. 
  5. Tapem el got amb un drap i deixem pujar la massa fins que surti per l'obertura de la tapa del got. 
  6. Quan hagi pujat la massa, la introduirem al got amb l'ajuda de l'espàtula. Tornarem a amassar, 1 minut velocitat espiga. 
  7. Arriba el moment de treure la massa del got. Per fer-ho bé, ens hem d'untar les mans amb oli. 
  8. Col·loquem la massa a la safata del forn (amb un paper de forn). Donem forma de tortell. Per tal de que ens quedi el forat central, posem un cèrcol d'emplatar. 
  9. Preparem el sucre per decorar: al got de sucre li afegim dues cullerades d'aigua i ho barregem ben bé. 
  10. Pinzellem el tortell amb l'ou batut i li posem el sucre per damunt. El deixem reposar fins que dobla el volum.
  11. Precalentem el forn a 180º (dalt i baix)
  12. Quan ha doblat el volum, l'enfornem durant 20-25 minuts o fins que està daurat. 
  13. Empolvorem per sobre amb l'ametlla crocanti. 
  14. El deixem refredar sobre una reixeta. Quan està  fred, el farcim amb la crema pastissera i el passem a la safata amb la que el volem presentar. 
No vaig seguir la tradició d'incloure una fava i un rei.......estava tan emocionada amb tot el procés que no hi vaig pensar!!!!! A veure si enguany hi penso......

Bones Festes!!!!! 



diumenge, 15 de desembre de 2013

TRENA DE CODONYAT I NOUS




Després d'haver fet el pastís de codonyat, formatge i nous del Bloc "La Cocina de los Inventos" vaig fer aquesta trena. A diferència del pastís, a la trena no vaig incloure l'ingredient làctic. Em sabia greu que el meu marit no pogués tastar aquest pastís tan bo (no li agrada el formatge!!!) i vaig pensar en fer aquesta petita modificació. 
Igual que el pastís de la Joaquina Mayós, va agradar moltíssim!!!!! 
En aquest pas a pas, recordem com es fa la trena......

Necessitarem.....
  • 1 làmina de pasta de full rectangular
  • Codonyat (si és casolà, millor!!!!)
  • Nous trossejades
  • 1 ou

Com ho farem.......


Al centre deixem un espai pel codonyat. Fem els talls que seran els que donaran la forma a la trena.

Col·loquem el codonyat al centre i escampem les nous trossejades


Trenem.......



Pintem la trena amb ou batut

Ho enfornem a 200º durant uns 15-20 minuts.

Refredem la trena

Quan estigui freda, l'empolvorem amb sucre glass




dijous, 12 de desembre de 2013

PARAR LA TAULA.....5






Tenim el Nadal a tocar. Fa dies que ens hem adonat......els anuncis de la TV, la decoració dels aparadors, la il·luminació dels carrers, els assajos de les cançons de nadal a l'escola, l'exposició de felicitacions de Nadal, les companyes preparen les tapes dels àlbums de fitxes, els munts de torró al súper, el Tió de l'escola......
Estem pensant què farem a dinar, a sopar....i com no, com pararem la taula. 
Qui em coneixeu ja sabeu que m'agrada molt parar-la ben bonica. Sóc de les que penso que un bon àpat ha d'anar acompanyat d'un bon parament de taula. 

No cal fer una gran despesa en la decoració....es tracta d'aprofitar allò que tenim, fer diferents combinacions......

Les taules que us presento són dues de les que vaig parar el passat Nadal. La primera, per una nit de sopar amb amics i la segona, la del dia Reis amb els cunyats i els nebots. 

I a vosaltres....us agrada parar la taula?


Estovalles negres, sotaplats platejats i de color fusta i coure.

Tovallons de color coure, combinant amb el sotaplat. 

Garlanda molt fina al centre de la taula 

3 espelmes platejades repartides per la taula
Els Reis del pessebre van acompanyar l'àpat


Espelmes platejades, a conjunt de l'estovalla

Combinació de sotaplats platejats i sotaplats de color fusta i coure.



diumenge, 8 de desembre de 2013

CRESTES DE BRANDADA DE BACALLÀ


Les crestes que avui us presento són una prova que vaig fer fa unes setmanes. 
Tenia brandada de bacallà (feta amb la meva companya Thermomix;recepta del llibre Imprescindible), tenia oblees, volia fer un sopar ràpid i......van sortir unes crestes delicioses.
Últimament, la brandada em porta de cap!!!! 
Les crestes són molt senzilles de fer i ens solucionen algun sopar; també podem formar part d'un sopar informal de dissabte a la nit.....
Recordem els passos a seguir:


INGREDIENTS: Brandada, oblees, ou 

MMMmmmmmm....brandada......

Omplim les crestes i les tanquem amb ajuda d'una forquilla

Pintem les crestes amb ou batut i les empolvorem amb julivert, orenga, alfàbega....

Les enfornem a 200º durant uns 15 min. o fins que estan daurades

Al plat!!! A gaudir d'elles!!!