Top blocs de receptes

diumenge, 29 de novembre de 2015

TIMBAL DE GALTES DE VEDELLA AMB BOLETS I MELMELADA DE PERA WILLIAMS

Aquest plat gairebé fa un any que el tinc a la reserva. El vaig cuinar el Nadal de l'any passat per un sopar amb amics. Va ser la primera vegada que cuinava galtes de vedella i, la veritat, ens va agradar moltíssim. Com en moltes altres ocasions vaig encomanar les galtes a Marcos (Carnisseria Nogales, Móra d'Ebre), garantia de qualitat del producte. 
 
L'acompanyament va ser molt especial, una melmelada de pera, regal de la companya bloguera de La Cala Glòria Cookies.                                   
Va ser la segona vegada que em decidia a fer un timbal i la veritat....m'agrada moltíssim. La presentació deixa bocabadats als comensals!
És una preparació entretinguda però resultona. 
Vinga, us explico! 

INGREDIENTS ESTOFAT GALTES:
  • Galtes de vedella (4 galtes per 8 persones) 
  • 1 Ceba grossa
  • 2 Porros
  • 4-5 Alls
  • Vi negre
  • Oli d'oliva, sal i pebre
  • 1 farcellet d'herbes 
  • 1 got d'aigua o brou 
INGREDIENTS TIMBAL:
  • Patates
  • 1 fulla de llorer
  • Bolets deshidratats 
  • Oli d'OVE
  • Melmelada de pera 

PREPARACIÓ ESTOFAT:
  1. Tallem les galtes en daus i les salpebrem.
  2. En una cassola posem oli d'oliva a escalfar i uns alls. Rostim la carn fins que està daurada. La retirem.   
  3. En aquest mateix oli sofregim les verdures (tallades) i incorporem el vi negre. Remenem i sofregim durant uns minuts. Seguidament, incorporem la carn, el farcellet d'herbes i l'aigua o el brou. Ho fem coure a foc lent fins que les galtes estan tendres (1h1/2h-2h). Hem de vigilar que no se'ns quedin seques. Si convé, anirem incorporant una mica d'aigua o brou.     
  4. Una vegada estiguin cuites, traiem la carn i la deixem refredar a banda.                           
  5. Retirem el farcell d'herbes i triturem les verdures amb el suc de la cocció. Reservem la salsa. 
PREPARACIÓ TIMBAL: 
  1. En una cassola posem a bullir les patates trossejades amb una fulla de llorer i sal. Han d'estar ben cuites! Heu de tenir en compte que les hem d'aixafar amb una forquilla. 
  2. Mentrestant, posem a hidratar els bolets. Una vegada estiguin ben hidratats els escorrem i els passem un moment per una paella amb oli d'oliva i sal. Els reservem. 
  3. Triturem la carn amb una picadora. Una vegada picada, la reservem en una paella (així, la podrem escalfar quan la necessitarem per muntar el timbal).  
  4. Una vegada tenim bullides les patates les escorrem i les aixafem amb una forquilla. Penseu que han de quedar ben espesses, ja que han de ser la base sòlida del timbal. 
MUNTATGE DEL TIMBAL: 
Teniu en compte que els ingredients han d'estar calents, sobretot la salsa. 
  1. Amb un cèrcol d'emplatar preparem la base del timbal. 
  2. A sobre hi posem la carn trossejada i damunt de la carn, els bolets. 
  3. Ho banyem amb la salsa.
  4. Decorem amb la melmelada de pera. 
Què us ha semblat? Us ha agradat? Us animareu a fer-lo? Nosaltres.....potser repetirem! 
Les fotografies no són res de l'altre món...quan t'esperen a taula no hi ha temps per fer-les! 


 

                                                  

dimecres, 25 de novembre de 2015

KUGELHOPF


 

Continuo a tota marxa amb els dolços de Nadal! 
Avui arribo amb un Kughelpof, dolç tradicional de l'Alsàcia, regió de França situada a l'extrem nord-est. És un pa dolç que s'enriqueix amb panses i ametlles. Té una textura molt semblant al brioix però és una mica més sec. 
El que jo he preparat l'he adaptat als gustos de casa......he incorporat la xocolata i he reduït la quantitat de panses. Com no tenia kirsch (licor de cirera) vaig posar-hi rom i una part del sucre la vaig canviar per sucre vainillat. 
Està enfornat amb el motlle NordicWare que porta el mateix nom......el Kugelhopf!
Vinga, us explico! 

INGREDIENTS:

  • 50g de sucre glass (per empolvorar al final)
  • 75 g de panses sense llavors
  • 1 cullerada de kirsch (licor de cirera)
  • PREFERMENT: 50g de llet sencera, 25g llevat fresc, 90g de farina de força
  • MASSA KUGELHOPF: 100g llet sencera, 3 ous M, 85g de sucre, 15 g de sucre vainillat, 400g de farina de força, 5g de sal, 170g de mantega a temperatura ambient (tallada en daus petitets), 75g d'ametlles laminades. 
  • Mantega o spry desemmotllant 
PREPARACIÓ:
  1. En un bol, posem les panses a hidratar amb el licor. 
  2. Preferment: Posem la llet al got i programem 30segons/37º/ Vel.1 Afegim el llevat i la farina i amassem 30s/Vel.4. Ho deixem reposar dins el got fins que dobli volum (uns 15-30 min.) 
  3. Quan el preferment hagi augmentat de volum, afegim la llet, els ous, el sucre, la farina i la sal. Amassem 15 segons/Vel.4. 
  4. Amassem 3 min/got tancat/Velocitat espiga i anem afegint la mantega tallada a daus petits pel bocal. 
  5. Incorporem les panses i el licor i amassem 1 min/got tancat/velocitat espiga. Deixem reposar aquesta massa dins el got fins que dobli el seu volum. 
  6. Greixem el motlle amb mantega o amb spray. Enganxem les ametlles laminades per les parets del motlle i pel fons. Aboquem la massa dins el motlle i deixem reposar fins que dobli volum. Hem de vigilar que no tingui corrent d'aire!
  7. Escalfem el forn a 180º.
  8. Fornegem durant uns 40-45 minuts. 
  9. Quan el traiem del forn el deixem reposar 5 minuts dins el motlle. A continuació desemmotllem damunt una reixeta i el deixem refredar. 
  10. Quan el Kugelphof està fred l'empolvorem amb el sucre glass. 
Què us sembla? Us animareu a fer-lo? Va, digueu-me que sí! Desitjo que us agradi tant com a nosaltres!




 




diumenge, 22 de novembre de 2015

ESTELS D'ALBERGÍNIA I BRANDADA DE BACALLÀ



El dia de la inauguració de les Jornades Gastronòmiques em vaig comprometre a publicar recepta amb albergínia i avui us la presento. 
La idea de combinar l'albergínia amb la brandada és del bloc M'AGRADA CUINAR. Em va agradar moltíssim quan vaig veure el mil fulls d'albergínia, brandada i mel......quina delícia!
Com ja hem començat a pensar en els àpats de Nadal li hem volgut donar un toc a aquest entrant.

A més, he volgut provar un arrebossat sense gluten que vaig veure l'altre dia a l'Esclat. 
El resultat ens ha agradat moltíssim!

INGREDIENTS: 
  • Brandada de bacallà (jo la faig amb la Thermomix. Si cliqueu, us enllaço a la recepta de l'Anna) 
  • Albergínia
  • Arrebossat cruixent Crumbs 
  • Oli d'oliva 
  • Aigua i llimona (per a que no es faci negra l'albergínia)
PREPARACIÓ: 
  1. En una paella poseu oli d'oliva a escalfar.
  2. Talleu les albergínies a rodanxes i després amb el tallador en forma d'estel. Mentrestant, deixeu-les en aigua i llimona per a que no es facin negres.    
  3. Assequeu els estels amb paper de cuina, saleu-los i arrebosseu-los.                                     
  4. Fregiu els estels i dipositeu-los damunt de paper de cuina per a que perdin l'excés d'oli. 
  5. Munteu el pintxo: estel, culleradeta de postre de branda i estel.                                        
Ja està! Així de fàcil! Què us ha semblat? A nosaltres ens ha agradat moltíssim....
Ah!! I amb la resta de la rodanxa de l'estel hem fet el mateix....l'hem aprofitat tota! Ens ha fet d'acompanyament al segon plat. 


 




divendres, 20 de novembre de 2015

FLAM DE FERRERO ROCHER @Delblocalplat


Aquest mes, el repte DEL BLOC AL PLAT ens ha portat de viatge al bloc DOLCÍSSIMS. Com bé diu el seu nom, és un bloc especialitzat en receptes dolces, ja sigui postres com pastissos.
Quan em vaig posar a revisar totes les receptes del bloc no vaig tardar gaire estona en decidir-me per una......un flam de Ferrero Rocher! Núria, és impressionant! 
El cap de setmana passat el vaig preparar per un dinar familiar i va triomfar. És facilíssim de fer i de seguida està enllestit. 
He modificat les quantitats de llet i nata (he augmentat la quantitat de llet i he reduït la de nata),per tal de fer-lo una mica més lleuger i no perjudicar l'estómac dels més gran de casa, els iaios. 
Us explico!
INGREDIENTS: 
  • 16 bombons Ferrero Rocher
  • 600ml de llet sencera
  • 400ml de nata 
  • 1 sobre gran de preparat de flam
PREPARACIÓ: 
  1. Triturem els bombons amb una picadora o amb la Thermomix (5 segons, Vel.5).                   
  2. Posem la llet, la nata, el preparat del sobre de flam i els bombons triturats. Ho portem a ebullició, sense deixar de remenar tota l'estona,  i retirem del foc. //Thermomix 8 minuts/100º/Vel 3.
  3. Mentrestant posem caramel a la base del motlle de flam. 
  4. Aboquem el flam al motlle i ho deixem refredar a la nevera (almenys 4-5 hores).                   
Si és el vostre desig podeu decorar el flam. Sempre us quedarà més bonic i atraureu més la vista dels vostre convidats. 
Desitjo que us agradi.......

 



dimarts, 17 de novembre de 2015

PANETTONNE

 
Si l'altre dia us presentava un PANDORO i us deia que per mi és el dolç estrella de la rebosteria nadalenca italiana, avui us presento el PANETTONE, l'altra estrella italiana de Nadal. 
M'he regalat els estris necessaris per poder-lo preparar...els motlles i la vareta metàl.lica per refredar-los (s'han de refredar boca avall, per a que no perdi volum i pugui mantenir l'esponjositat al seu interior).Ja us podeu imaginar què m'han dit a casa....oi? "Un altre trasto més?Mai en tens prou!!"Però quan van tastar el panettone es va fer el silenci, aquell silenci que vol dir "quina bona inversió, torna-ho a fer!". 
Motlle de paper 
Motlle metàl·lic (Ibili)
La recepta és de la secció de dolços nadalencs del llibre PANADERÍA Y BOLLERÍA II, de Thermomix. La que ens presenta Vorwerk té uns ingredients diferents a la que jo he fet. L'original, la del llibre, no porta sucre vainillat i està feta amb nous, nabius i xocolata blanca; la meva porta sucre vainillat, nous i xocolata negra.
Vaig fer tres panettone de 450g aproximadament cadascun. El motlle de dos va ser de paper (motlles mitjans) i l'altre el faig fer amb el metàl·lic.
Vinga, us explico! 
INGREDIENTS DEL PREFERMENT
  • 200g d'aigua mineral
  • 250g de farina de força
  • 1 sobre de llevat de forner
INGREDIENTS DE LA MASSA
  • 120g de xocolata negra (si la teniu de rajola l'haureu de picar. També podeu utilitzar les perles de xocolata). 
  • 70g de nous 
  •  500g de farina de força
  • 1 sobre de llevat de forner
  • 120g de sucre 
  • 30g de sucre vainillat 
  • 3 ous M (un és per pintar el panettone)
  • 2 rovells d'ou
  • 100g de llet sencera
  • 1 polsim de sal
  • 20g de brandy
  • 100g de mantega a temperatura ambient (en daus petits)
PREPARACIÓ: 
  1. Preferment: en un bol, barrejar els ingredients amb una cullera de fusta o amb les mans. Ho tapem amb film transparent i deixem reposar durant 30-40 minuts.                                                  
  2. Trossegem la xocolata i les nous 10 segons/Vel4. Reservem.
  3. Sense rentar el got posem la farina, la llet, el llevat, el sucre, 2 ous, els rovells, la sal i el brandy. Barregem 10segons/Vel.4
  4. Incorporem el preferment i amassem 3 minuts/got tancat/Velocitat espiga. 
  5. Tornem a amassar 2 minuts/Got tancat/Velocitat Espiga i durant aquest temps anem afegint els daus petits de mantega per l'obertura. Deixem reposar la massa dins el got fins que dobli el volum (45 minuts-1hora, depenent de la temperatura ambient). 
  6. Passat aquest temps de repòs, baixem la massa amb l'espàtula i tornem a amassar 1minut/Got tancat/Velocitat espiga. 
  7. Aboquem la massa sobre el pedrís de la cuina ben enfarinat i l'aixafem amb les mans. Formem un quadrat d'uns 30x30 cm aproximadament.     Damunt del quadrat posem la xocolata i les nous. Dobleguem la massa per la meitat i l'amassem manualment, fins que tot està ben integrat. 
  8. Dividim la massa en tres parts iguals. Cadascuna de les parts l'amassem i li donem forma rodona. Les col·loquem al motlle. Amb una tisora fem uns talls en forma de creu. Deixem reposar fins que dobla el volum.                                                                 
  9. Escalfem el forn a 180º. 
  10. Quan han augmentat el volum  els pintem amb ou batut i els enfornem uns 48-50 minuts a 180º . Si veuieu que es torren massa els cobriu amb paper d'alumni els últims 15 minuts de la cocció. 
  11. Quan traiem els panettone del forn, els travessem amb la vareta (o amb un pal de broxqueta) a 2cm de la base. Els deixem refredar boca avall.    
Què us ha semblat? A nosaltres ens van agradar moltíssim i als amics amb qui els vam compartir també. 
Ja tenim decidit que per Nadal, repetirem! Serà el nostre esmorzar dels dies festius!